HKZ-keurmerk en certificatie voor Zorg & Welzijn

HKZ Zorg & Welzijn is het keurmerk voor kwaliteitsmanagement in de zorg

De Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) is een kwaliteitsnorm en keurmerk die je helpt bij het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem. De HKZ is specifiek geschreven voor en toegespitst op zorgorganisaties. Binnen de HKZ vallen verschillende HKZ-normen, gespecificeerd op het type zorg dat een organisatie verleent. Bijvoorbeeld HKZ Zorg & Welzijn of HKZ Kleine Organisaties

En stel, je hebt gehoord over de HKZ en wilt die stap naar meer volwassenheid maken. Wat zijn dan de voordelen? In het kort kunnen zorgorganisaties met een HKZ-certificaat aantonen dat zij voldoen aan kwaliteitsstandaarden, vereist vanuit verschillende stakeholders. Dat geeft vertrouwen bij cliënten, patiënten en andere belanghebbenden. Het kwaliteitsmanagementsysteem is dan faciliterend en helpt bij het identificeren van verbeterpunten en efficiënter maken van processen. Maar met een HKZ-certificaat toon je natuurlijk ook aan dat je voldoet aan de eisen en richtlijnen vanuit de wet, met name op het gebied van zorgkwaliteit en veiligheid. Het uiteindelijke doel? Een gewaarborgd niveau van kwaliteit, betere onderscheiding van concurrenten en een continu proces van verbetering en transparantie.

Al met al kan het behalen van een HKZ-certificaat zorgorganisaties helpen om betere zorg te leveren, de tevredenheid van cliënten te verhogen en hun reputatie te versterken.

 

Een duidelijk spoor naar HKZ-certificatie in 4 stappen 

1. Kennismaken en sparren

Ieder spoor naar certificering begint met een persoonlijke kennismaking mét een deskundige adviseur bij jou op locatie of via een online meeting. Daarna creëren we een specialistisch team om je heen zodat je niet afhankelijk bent van één persoon en continu de beste ondersteuning krijgt vanuit verschillende invalshoeken van experts uit de zorg. 

2. Investeren en inventariseren

Een goede inventarisatie is de beste investering voor een succesvolle samenwerking. Kiezen altijd voor maatwerk. Het resultaat van de inventarisatie is een plan van aanpak met een duidelijk spoor met ruimte om rustmomenten in te bouwen zodat we elkaar niet verliezen.

3. Kwaliteit zonder zorgen

Heldere communicatie en betrokkenheid, dat is ontzettend belangrijk. Daarom trappen we samen af en gaan we daarna pas aan de slag. Je krijgt één vast contactpersoon, maar hebt ook toegang tot een binnendienst-adviseur die iedere dag bereikbaar is via telefoon of Teams. En natuurlijk een team van zorgspecialisten die met je meedenken en het werk verlichten. 

4. Luisteren en bijsturen

Luisteren en bijsturen is cruciaal in compliance en certificering. De zorg is regelmatig aan veranderingen onderhevig, QVOX beweegt daar proactief in mee. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan.

HKZ-keurmerk en certificatie voor Zorg & Welzijn

HKZ Kleine Organisaties HKZ-keurmerk en certificatie voor Zorg & Welzijn
Voordelen van het QVOX zorgteam
 1. Een vast zorgteam met alle benodigde disciplines
 2. Zorgadviseurs die aanpakken en werk uit handen nemen
 3. Een luisterend oor en een eerlijke sparringpartner
 4. Geen kostbare zorgmedewerker inzetten voor administratieve certificeringstaken
 5. Gewaarborgde continuïteit zonder zorgen over audits en inspecties
Ook jouw zorgpartner voor:
NEN7510 is voor zorgorganisaties nu wetgeving, ben jij er klaar voor?

NEN 7510 is de norm voor informatiebeveiliging, maar dan in de zorg. De Nederlandse tegenhanger van ISO 27001. Er is veel te doen (geweest) om NEN 7510. De IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) is namelijk begonnen met handhaven. Een logisch gevolg nadat de norm is verheven tot wetgeving? Wat NEN 7510 inhoudt en wat deze norm voor ziekenhuizen en overige zorgorganisaties in Nederland betekent, leggen we uit in onze podcast #QTALK. 

Ontdek alles over NEN7510

Luister naar de podcast

Hoe wil je aan de slag?
Opleidingen
Opleidingen:

In de QVOX Academy ontwikkel je vaardigheden en kennis over risicomanagement, HKZ-audits en verandermanagement op een manier die perfect bij jou past. Met deze extra kennis ben je in staat auditoren sterk te woord te staan en leid je jouw zorgorganisatie naar die volgende stap. Staat jouw opleiding er nu niet bij of heb je vragen over een opleiding op maat? Neem dan contact met ons op. 

Projecten
Projecten:

Kies voor een samenwerking met onze projectspecialisten en start samen met hen een implementatieproject. In een team van in- en externe medewerkers zetten we samen het spoor uit en banen we de weg naar het gewenste resultaat.

Services
Services:

Onze serviceabonnementen worden vaak gekozen door organisaties die blijvend aan de slag willen met kwaliteit om daarmee hun certificering te behouden. Dat betekent dat je er vanuit mag gaan dat ons zorgteam (repeterende) taken uitvoert, terwijl we je ook nog eens op de hoogte houden van veranderingen. Binnen en buiten jouw organisatie. Zo houd je niet alleen grip op je certificering, maar ook op de bedrijfsvoering.

Whitepaper HKZ certificering

QVOX ondersteunt en adviseert bij het behalen én behouden van certificeringen. De certificering zelf wordt echter uitgevoerd door een erkende certificerende instantie. In dit whitepaper leggen we uit wat je moet weten om de juiste certificerende instantie te kiezen en goed voorbereid te zijn op de jouw certificeringsaudit. Daarnaast beantwoorden we veel gestelde vragen zoals 'wat is een erkende certificerende instantie?' en 'hoe lang is een certificaat geldig'. 

Whitepaper HKZ certificering
HKZ-keurmerk halen op jouw manier

In klinieken en ziekenhuizen komen alle aspecten van modern 'zorgondernemerschap' samen. Een deskundig team, betrouwbare technologie en een goed georganiseerde structuur vormen de pijlers voor het leveren van hoogwaardige zorg.

Met meer dan 15 jaar ervaring in de zorgsector begrijpt QVOX de complexiteit en risico's in technologische ontwikkelingen. Ook zijn onze ervaren zorgadviseurs niet alleen gespecialiseerd in het uitvoeren van interne audits op de OK, maar zijn ook goed bekend met de wettelijke vereisten en uitdagingen die samenhangen met certificering van bijvoorbeeld de HKZ-norm. 

HKZ voor Zorg & Welzijn wordt getoetst door geaccrediteerde CI's

Een groot verschil tussen de ISO 9001 en de HKZ voor Kleine Organisaties is dat de HKZ een beschermde norm is. De norm mag dus alleen getoetst worden door certificerende instellingen die onder een Raad van Accreditatie vallen en daarmee dus ook zelf gecertificeerd is. Wat ook iets zegt over de waarde en betrouwbaarheid van het certificaat. 

Samen creëren we met de HKZ-norm grip op bedrijfsprocessen

Met de HKZ-norm krijg je grip op processen waardoor de kwaliteit van je dienstverlening groeit. Je wordt gedwongen om bezig te zijn met beter worden. Met groeien. Je toetst momenten en de audits zijn de perfecte gelegenheid om die frisse blik en spiegel van buiten te krijgen. Je bent bezig met de lange termijn: hier sta je nu en daar gaan we naartoe. De HKZ geeft je de handvatten om met meer focus doelgericht bezig te zijn en continu te verbeteren.

Wij hoeven tijdens het proces naar HKZ-certificatie niet op de stoel van de zorgprofessional te zitten om jou te kunnen ondersteunen bij het managen van kwaliteit. Wij pakken de verbindende rol, sluiten ons aan bij jouw visie op de zorg en regelen dat jij kunt doen wat je graag doet én waar je goed in bent. Onze adviseurs komen uit de zorgsector en weten daardoor precies hoe complex en tegelijkertijd uitdagend mooi de sector is. Samen vormen zij het specialistische zorgteam. 

FAQ
FAQ

HKZ Kleine Organisaties

Wat betekent HKZ?

Het HZK-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is een norm die je helpt bij het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem. De HKZ geeft je de handvatten om met meer focus doelgericht bezig te zijn en continu te verbeteren. Maar vooral om te kunnen blijven ondernemen en te doen wat je het liefste doet: zorg verlenen. Met de HKZ kom je niet voor onverwachte dingen te staan. Die risico’s en daaraan gekoppelde maatregelen heb je simpelweg opgenomen in je kwaliteitsmanagementsysteem. Dat biedt rust.

Kies je voor ISO of HKZ?

Hebben we het over een kwaliteitsmanagementsysteem, dan komen we al gauw uit bij de ISO 9001. De standaard norm voor kwaliteit. Maar tussen de ISO en de HKZ zit een vrij groot verschil in de opbouw en in het toepassingsgebied van de norm. De HKZ is namelijk een echte zorgnorm. De taal van de norm sluit dan dus ook precies aan op zorgorganisaties. Beide normen gebruiken echter wel dezelfde opbouw. De HKZ maakt daarentegen gebruik van eigen zorg gerelateerde terminologie en is gedetailleerder van aard. 

Voorbeeld: de HKZ vraagt om een procesomschrijving van je primaire proces. Deze beschrijving dient aan een aantal eisen en randvoorwaarden te voldoen. De ISO zegt daarentegen alleen maar dat je een primair proces moet hebben vastgesteld, zonder richting op welke manier je die procesbeschrijving opstelt. Daarbij vraagt de HKZ om KPI’s (Prestatie Indicatoren) waar bijvoorbeeld ten minste patiëntveiligheid als onderwerp in terugkomt. De ISO zegt alleen dat je je processen moet beheersen, moet meten en monitoren dat je deze processen beheerst. De ISO geeft dus geen verplichte Prestatie Indicatoren weer.  

Conclusie: de terminologie in de HKZ is zorgeigen. Waar minder ruimte is voor eigen invulling en interpretatie. En is daarmee een beter leidraad voor zorgorganisaties. Klein en groot. 

 

Waarom een HKZ-certificering?

Je kies voor HKZ omdat je als zorgorganisatie wil werken aan de kwaliteit van zorg en dit wil doen door middel van een norm die gericht is op de specifieke sector waar je als zorgaanbieder in werkt.

Binnen de HKZ vallen meerdere gespecificeerde HZK-normen. Zo kennen we de HKZ-KO voor kleine organisaties tot tien medewerkers en één locatie. Maar bijvoorbeeld ook de HKZ-GGZ, HKZ-VVT, HKZ-zorg en welzijn en HKZ-gehandicaptenzorg. In sommige gevallen adviseren we organisaties om te kiezen voor de HKZ-KO-norm, omdat deze eenvoudiger en minder uitgebreid is. Maar word je groter? Of heb je grootse ambities? Dan raden we je aan om direct voor de juiste HKZ-norm (bijvoorbeeld de GGZ, VVT, gehandicaptenzorg, kraamhulp of zorg en welzijn) te kiezen omdat je vanuit stakeholders of de wet aan meer eisen dient te voldoen. 

Is een HKZ-certificaat verplicht?

Nee, een HKZ-certificaat is niet verplicht. Echter, financiers zoals verzekeraars en gemeenten eisen tegenwoordig dat je als zorgorganisatie een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem hebt. Dit kan voor zorgorganisaties dus conform een HZK-norm zijn, maar ook een ISO 9001 en NEN 15224 certificaat voldoen. 

Wil je als zorgorganisatie dus gecontracteerde zorg verlenen, dan kom je niet onder een passende certificering uit.

Welke HKZ-normen kennen we? (via hkz.nl)

De top drie van HKZ-normen:

 • HKZ 143 – Kleine organisaties
 • HKZ 165 – Zorg & Welzijn
 • HKZ 166 – Zzp’ers in zorg en welzijn

Alle normen op alfabetische volgorde:

 • Ambulancezorg, (HKZ146)
 • Bemiddeling, (HKZ157)
 • Cliënt- / Patiëntveiligheid, (HKZ125)
 • Cliënt- / Patiëntveiligheid – Uitgave voor ziekenhuizen, (HKZ126)
 • Dialysecentra, (HKZ128)
 • Eerstelijns gezondheidszorg voor het Ministerie van Defensie, (HKZ162)
 • Fysiotherapiepraktijken, (HKZ104)
 • Geestelijke gezondheidszorg, (HKZ129)
 • Gehandicaptenzorg, (HKZ118)
 • GHOR, (HKZ141)
 • Hemofiliebehandelcentra, (HKZ149)
 • Hiv-behandelcentra, (HKZ158)
 • Huisartstendienstenstructuren, (HKZ153)
 • Jeugdzorg, (HKZ142)
 • Justitiële jeugdinrichtingen, (HKZ130)
 • Keten medische hulpverlening op zee, (HKZ164)
 • Ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein, (HKZ163)
 • Kinderopvang – Onderdeel Dagopvang en buitenschoolse opvang, (HKZ132)
 • Kinderopvang – Onderdeel Gastouderbureaus, (HKZ133)
 • Kinderopvang – Onderdeel Peuterspeelzalen, (HKZ134)
 • Kleine organisaties, (HKZ143)
 • Kraamzorg, (HKZ155)
 • Medisch specialistische revalidatiezorg, (HKZ135)
 • Mondzorg, (HKZ170)
 • Openbare apotheken, (HKZ136)
 • Patiëntveiligheid voor endoscopieafdelingen, (HKZ147)
 • Publieke gezondheidszorg, (HKZ150)
 • Reclassering, (HKZ159)
 • Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuisorganisaties, (HKZ144)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening, (HKZ138)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Maatschappelijke Opvang & Vrouwenopvang, (HKZ139)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen, (HKZ140)
 • Zorg & Welzijn, (HKZ165)
 • Zorgboerderijen, (HKZ122)
 • Zzp’ers in zorg en welzijn, (HKZ166)