CO2 Prestatieladder

CO2 Prestatieladder 

De CO2-Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2 en bestaat uit vijf niveaus. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten kan CO2 gereduceerd worden door energiebesparingen en het gebruik van duurzame materialen. De prestatieladder werkt niet met regelgeving voor productiemiddelen of voorschriften, maar creëert ruimte voor creativiteit en stimuleert nieuwe ideeën. Organisaties die zich laten certificeren volgens de prestatieladder, zullen dit ervaren als een investering die zich direct terugverdient in termen van lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst. Ook levert het voordeel op bij aanbestedingen, dit is afhankelijk van het behaalde niveau. 

Hoe werkt de CO2-Prestatieladder?

ProRail heeft de CO2 prestatieladder bedacht voor eigen aanbestedingen. Hier is rekening gehouden met twee belangrijke uitgangspunten:  

  • maximale gerichtheid op eigen initiatief, praktische resultaten en innovatie; 
  • minimale belasting en belemmering van de onderneming door regels en voorschriften. 

Het doel van de ladder is: 

  • Bedrijven te stimuleren om eigen CO2-uitstoot inzichtelijk te maken 
  • Op zoek te zijn naar nieuwe mogelijkheden om CO2-uitsoot te verminderen 
  • De mogelijkheden testen en doorvoeren in de bedrijfsvoering 
  • De kennis en ervaring te delen met branchegenoten 
  • Samen met key-partners en kennisinstellingen actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen. 

Voor wie is de CO2 Prestatieladder bedoeld? 

De CO2-Prestatieladder kan toegepast worden door iedere organisatie die energiebesparing, en daarmee ook CO2 reductie,  nastreeft. Bij aanbestedingen wordt een CO2-Prestatieladder certificering vaak gekoppeld aan een voordeel op de inschrijving. Hoe hoger de certificering op de prestatieladder, hoe hoger het voordeel. Hierdoor kunnen organisaties met een hogere inschrijfprijs toch de aanbesteding winnen. Bedrijven die de CO2-Prestatieladder toepassen zijn meestal energie intensieve organisaties in bijvoorbeeld de bouw of GWW sector. 

Combineren van de prestatieladder 

Wil jij met jouw organisatie niet alleen CO2 reduceren maar ook werken aan een beter milieu? Combineer de implementatie en de certificering dan met die van de ISO 14001 norm. Deze norm is gericht op milieumanagement. Hierbij wordt ook een managementsysteem geïmplementeerd wat zorgt voor inzicht en sturing op alle processen binnen jouw organisatie die van invloed zijn op het milieu.  

Een andere complementaire norm is de ISO 50001. Deze norm richt zich in dezelfde structuur als de ISO 14001 op energiemanagement. Weinig organisaties hebben zowel de ISO 14001, als de ISO 50001 en een goede score op de CO2 prestatieladder. Naast het besparen op energiekosten en het verminderen van jullie CO2 uitstoot creëer je een duurzame bedrijfsvoering die is gericht op de toekomst. 

Hoe helpt QVOX bedrijven en organisaties? 

Wij kunnen jouw organisatie helpen met het behalen van het gewenste niveau op de CO2 -Prestatieladder. Hierbij bieden wij ondersteuning bij het opstellen van documenten, vaststellen van verbeteringen, het voeren van de CO2 administratie en begeleiding naar de certificering. Maar ook na de certificering blijven wij organisaties ondersteunen met de CO2 verantwoording en energie audits.  

CO2 Prestatieladder

CO2 Prestatieladder Veiligheidsladder
Waar ligt onze kracht?

Vanuit een integrale visie op organisatie, mensen en techniek kunnen we bedrijven verder helpen op het gebied van kwaliteit en management. We weten wat er speelt in de wereld en kunnen daardoor die partner zijn die weet welke topics belangrijk zijn voor de continuïteit van jouw bedrijf. Denk aan informatiebeveiliging en veilig werken. We hebben meerdere disciplines in huis, bedienen meerdere branches, hebben aangesloten partners en de juiste middelen en mensen. Kortom, we hebben in de afgelopen 25 jaar een complete dienstverlening opgebouwd rondom management en organisatie. Met als doel groei, stabiliteit en uiteraard kwaliteit.   

Meer weten?
Vraag een offerte aan
offerte aanvragen
Bel of app ons