PSA: Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek

Een Psychosociaal Arbeidsbelasting Analyse – ook wel PSA genoemd – is een onderzoek dat organisaties onder hun werknemers uit (laten) voeren. Het onderzoek betreft verschillende soorten onderwerpen, zoals werkdruk, geweld, discriminatie, pesten en seksueel overschrijdend gedrag. Moeilijke onderwerpen, waardoor het vaak lastig is voor mensen om over te praten. Al helemaal als het op de werkvloer gebeurt. Lang niet alle directieleden of managers weten of werknemers te maken krijgen met dit soort situaties. Een laagdrempelige tool om dit uit te vragen is het PSA Onderzoek. Hierdoor komt er ook op beleidsniveau aandacht voor, wat ongelofelijk belangrijk is voor het vertrouwen van de medewerkers. 

Hoe kun je een PSA-onderzoek uitvoeren?

Je kunt een Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek uit laten voeren door een onafhankelijke partij, zoals QVOX. Wij hebben een vragenlijst samengesteld die voor en in iedere organisatie bruikbaar is. De manier waarop we het onderzoek gaan uitzetten, zal in overleg met de organisatie gebeuren.  

Als je als organisatie vervolgens bij bepaalde thema’s extra hulp nodig hebt, kunnen wij je als Consultancybureau altijd helpen bij de implementatie van maatregelen. Het kan zijn dat we je hiervoor koppelen aan externe experts, die veel ervaring of kennis hebben over specifieke onderwerpen.  

PSA: Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek

PSA: Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek
Ook jouw adviesbureau voor:
5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

Jouw adviesbureau voor PSA
Opleidingen
Opleidingen:

Het is voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk je kennis en vaardigheden bij te houden. Daarom is er in het behalen en onderhouden van een certificering focus op het volgen van vakspecifieke trainingen en opleidingen. In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen, trainingen en online webinars aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. Je kunt deelnemen op jouw eigen gekozen moment en een locatie dichtbij huis, zelfs in de avonduren of op zaterdag. 

Projecten
Projecten:

Met onze tijdelijke ondersteuning bieden we een praktische en systematische aanpak voor het PSA-onderzoek. Zijn van begin tot eind betrokken bij het opzetten en uitvoeren van het onderzoek, het analyseren van de input en het opstellen van een eventueel verbeterplan. 

Services
Services:

Structureel samenwerken aan een veilige werkomgeving? Met ons service contract houden we je scherp en brengen we in kaart waar kansen liggen én hoe je grip houdt op andere thema's rondom veilig werken. Zonder zorgen en met zekerheid van de kwaliteit zoals je die van ons bent gewend. 

Neem contact op met een van onze experts en volg ons spoor naar certificering en compliance. 

Voor wie is een PSA-onderzoek?

 

Psychosociale Arbeidsbelasting is een verplicht onderdeel binnen de RI&E. De Arbo RI&E is weer een verplicht onderdeel van de Arbowet voor iedere organisatie met werknemers. Het PSA Onderzoek is dus een hulpmiddel om vorm te geven aan dat onderwerp uit de RI&E. 

De werkgever is volgens de Arbowet verplicht beleid te voeren dat gericht is op het voorkomen of beperken van psychosociale arbeidsbelasting en andere onveilige situaties. De manier om dit te doen, is door risico’s in kaart te brengen. Medewerkers zijn zelf medeverantwoordelijk voor het zorgdragen van zowel de eigen veiligheid en gezondheid als dat van anderen. Juist daarom is het PSA Onderzoek een handig en laagdrempelige manier van het in kaart brengen van de huidige situatie, zonder dat de informatie direct te herleiden is naar specifieke personen. 

Waarom is een PSA-onderzoek belangrijk?

Dat organisaties op de werkvloer te maken kunnen krijgen met discriminatie, werkdruk, geweld of andere vormen van psychosociale arbeidsbelasting is niet nieuw. Toch denken veel organisaties: ‘Bij ons gebeurt dat niet’. Ze verwachten dat werknemers hun weg naar de juiste personen wel weten te vinden om hun verhaal te doen. Maar gebeurtenissen en verhalen van andere organisaties doen ons anders inzien. Het kan zijn dat werknemers zich niet veilig (genoeg) voelen om het gesprek met hun leidinggevende en dat situaties daardoor niet aan het licht komen.  

Een objectieve en anonieme benadering van de psychosociale arbeidsbelasting kan dan een uitkomst zijn. 

Als blijkt dat er bijvoorbeeld discriminatie plaatsvindt, mensen seksueel worden geïntimideerd of dat de werkdruk te hoog is, kan het zijn dat er een aanvullend onderzoek nodig is om te bepalen wat de aanleiding is en wat de beste oplossing kan zijn.   

Wat wordt van mij verwacht?

 

Van iedere organisatie wordt verwacht dat ze een PSA onderzoek uitvoeren. Dit kan als onderdeel van je Arbo RI&E, maar dit kan ook apart. Je moet je medewerkers de kans geven om vrijuit hun verhaal te kunnen doen over psychosociale arbeidsbelasting. De beste manier om dit te doen is anoniem. Vervolgens moet je deze uitkomsten verwerken en een sterk beleid neerzetten die past bij de (mogelijke) situaties binnen jullie organisatie. 

Safety First! Podcast over veiligheid in organisaties


In onze miniserie over veiligheid in en rondom organisaties duiken we in belangrijke veiligheidsthema's zoals veiligheid op de werkvloer, informatiebeveiliging en een veilige bedrijfsomgeving. Hoe scoort jouw organisatie op deze topics? 

Luister de hele serie via deze link én pak ook meteen onze nieuwe serie 'QTALK's Moeilijke Woordjes' mee. Zo ben je helemaal voorbereid op compliance en certificering. 

Miniserie over veiligheid
FAQ
FAQ

PSA: Psychosociale Arbeidsbelasting (onderzoek)

Wat zijn de misverstanden over het PSA-onderzoek?

Organisaties zijn gevoelig voor de maatschappelijke tendens. Wanneer veel nieuwe en schokkende verhalen naar buiten komen is dat voor veel directieleden aanleiding om precies met dat onderwerp iets te doen. Een goed teken, want dat betekent dat organisaties in actie komen!  

De bedoeling van een PSA Onderzoek is echter iets anders. Zo is het ten eerste belangrijk dat je iets doet met alle onderwerpen, maar vooral de onderwerpen die voor jouw organisatie van belang zijn, niet alleen de onderwerpen die op dat moment in de spotlight staan. 

Ten tweede is het belangrijk dat je alle onderwerpen bespreekbaar kunt maken, zodat er gesprekken gevoerd kunnen worden en er beleid kan worden gemaakt. Dit toont aan dat je een goede werkgever bent en sterk leiderschap toont. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat onder medewerkers angst heerst om het gesprek te starten over situaties die zich intern voordoen. Zelfs een PSA-onderzoek kan dan intimiderend overkomen. Werknemers zijn bijvoorbeeld bang dat de uitkomsten van het onderzoek te herleiden zijn. Het PSA-onderzoek dat QVOX uitvoert is anoniem en de resultaten worden ook geheel anoniem verwerkt in een rapportage. 

Wat zegt de wet over het PSA-onderzoek?

De wet zegt: ‘Indien werknemers worden blootgesteld aan psychosociale arbeidsbelasting worden in het kader van de RI&E risico’s beoordeeld en worden in het plan van aanpak maatregelen vastgesteld om belasting te voorkomen of, indien dat niet kan, te beperken. Het is vervolgens ook van belang dat er voorlichting wordt gegeven en gedragsregels worden afgesproken als onderdeel van het beleid’.’   

Een PSA-onderzoek is dus vaak onderdeel van de Arbo RI&E, maar kan ook losstaand worden uitgevoerd. Sommige organisaties kiezen ervoor om een PSA-onderzoek eens in de zoveel tijd uit te (laten) voeren, bijvoorbeeld bij een grote interne verandering die impact kan hebben op het welzijn van werknemers. 

Het certificeringsproces uitgelegd

We kennen inmiddels duizenden normen die je kunt laten certificeren. Normen voor producten, processen, organisaties en zelfs voor personen. Vaak heeft een certificering betrekking op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld de manier waarop er met kwaliteit wordt omgegaan of hoe je werk veilig en bekwaam uitvoert. Wil je meer over certificeren en het proces naar een certificaat leren? Download onze whitepaper. 

Whitepaper certificeren met QVOX