MVO-Prestatieladder

Voor bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn

Goed doen voor een ander, dat begint bij jezelf. Bij je eigen onderneming. Dat ligt verankerd in de missie, de visie en de kernwaarden van jouw bedrijf. Maar, hoe weet je nou 100% zeker dat je het goed doet? Dat wat jij belangrijk vindt in deze wereld, daadwerkelijk gebeurt? Dat je een eerlijk product op de markt hebt gebracht? En je dienstverlening goed is voor het klimaat én voor de mensen op deze wereld? Naast de CO2-Prestatieladder voor het reduceren van je CO2-uitstoot en de ISO 14001 voor milieu is er nu ook een norm die gericht is op de maatschappij. Op de planeet en duurzaamheid in de breedste zin: De MVO-Prestatieladder.

MVO-Prestatieladder

CO2 Prestatieladder Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) MVO-Prestatieladder
Voor bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn

Goed doen voor een ander, dat begint bij jezelf. Bij je eigen onderneming. Dat ligt verankerd in de missie, de visie en de kernwaarden van jouw bedrijf. Naast de CO2-Prestatieladder voor het reduceren van je CO2-uitstoot en de ISO 14001 voor milieu is er nu ook een norm die gericht is op de maatschappij: de MVO-Prestatieladder. De MVO-Prestatieladder richt zich op drie pijlers: People, Planet en Profit en kent 7 kernthema’s waar 31 MVO-thema’s onder vallen. 

De MVO-prestatieladder

 

De MVO-prestatieladder is bedoeld voor bedrijven die de focus willen leggen op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven die vaak al ervaring hebben met verschillende ISO-normen, kunnen met de MVO-Prestatieladder een stap verder gaan. De welbekende plan, do, check en act-cyclus gebruiken om niet alleen beleidsmatig en bewust te ondernemen, maar ook maatschappelijk verantwoord te zijn. Vanuit een diepgewortelde en intrinsieke motivatie.  

 

Certificeren van de MVO-prestatieladder

Het voordeel van de MVO-Prestatieladder is dat certificering mogelijk is. Terwijl bij de ISO 26000 bijvoorbeeld alleen gebruik wordt gemaakt van richtlijnen. Dat de MVO-Prestatieladder te certificeren is, biedt bedrijven een betere commerciële positie, bijvoorbeeld in aanbestedingen. 

Heb je onze nieuwste podcast al geluisterd?


QVOX is de vooruitgeschoven post voor compliance en certificering. Met onze 25 jaar ervaring zijn we dé partner die bedrijven en ondernemers laat groeien naar nieuw leiderschap. In onze podcast #QTALK gaan we in gesprek met oprichter en directeur Marcel Vos over actuele thema's en de impact op jouw organisatie. Bijvoorbeeld over milieu en duurzaamheid, kwaliteit, informatiebeveiliging en veiligheid op de werkvloer

Luister naar QTALK!

Welk thema spreekt jou aan?

Onze dienstverlening
Opleidingen
Opleidingen:

In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen en trainingen aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. 

Projecten
Projecten:

In samenwerking met de specialisten van QVOX werk je projectmatig toe naar een certificering of realiseren we de gewenste verandering. 

Services
Services:

Met zekerheid voldoen aan geldende wet- en regelgeving en certificeringseisen? Het kan met een service contract. Wij onderhouden het kwaliteitssysteem. Zonder zorgen, met de kwaliteit zoals je dat van ons gewend bent. 

Lees de verhalen van onze klanten, luister de podcast over interessante en actuele onderwerpen of download de whitepaper over het certificeringsproces. 

FAQ
FAQ

MVO-prestatieladder

Waarom kiezen bedrijven voor de MVO-prestatieladder?

Bedrijven die stevig inzetten op eerlijkheid, duurzaamheid en kwaliteit kiezen voor leiderschap. Aantoonbaar leiderschap in de vorm van een certificaat. Zij pakken vanuit hun koplopers-mindset maatschappelijke issues aan om daarmee iets te betekenen voor de wereld om hen heen. Ver weg of dichtbij. 

Onze visie op de MVO-prestatieladder

Je bent dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en distribueren van een product of dienst met de hoogste kwaliteit. Maar waarom niet een stapje verder gaan? QVOX wil in de komende jaren extra inzetten op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Samen met bedrijven die er écht voor willen gaan. Of je nou een groot of klein bedrijf bent. Iedereen kan kleine of iets grotere stappen maken naar een maatschappelijk verantwoord beleid. Het gaat om het maken van de juiste strategische keuzes en de hulp van een passend managementsysteem. 

Certificeren van de MVO-prestatieladder

De MVO-Prestatieladder is er niet voor bedrijven die puur en alleen voor een certificaat willen gaan. Certificeren is echt bijzaak. Het gaat om een maatschappelijk georiënteerde visie. Een stap verder gaan: wat draag jij bij? En voor wie? Certificering is dan een vervolgstap. Het voordeel van de MVO-Prestatieladder is echter dat certificering wél mogelijk is. Waar bij de ISO 26000 bijvoorbeeld alleen gebruik wordt gemaakt van richtlijnen. Dat de MVO-Prestatieladder te certificeren is, biedt bedrijven wel een betere commerciële positie. Bijvoorbeeld in aanbestedingen. Maar laat dit nooit de norm zijn. 

Hoe werkt het certificeren van de MVO-prestatieladder?

De MVO-Prestatieladder maakt – net zoals de CO2-Prestatieladder – gebruik van treden om aan te tonen wat het maatschappelijke niveau is van een bedrijf. Je kunt instromen op een specifieke trede, afhankelijk van je maatschappelijke prestaties en gekozen thema’s. Er zijn 7 kernthema’s en 31 MVO-thema’s die je door middel van een managementsysteem kunt ontwikkelen. De MVO-Prestatieladder is geïnspireerd op internationaal geaccepteerde documenten, zoals de ISO 26000, de ISO 9001 en de Global Report Initiative. Deze laatste ondersteunt de SDG’s (Sutainable Development Goals) die zijn geformuleerd door de Verenigde Naties. 

Het is de bedoeling dat je van de 7 kernthema’s minimaal een aantal MVO-thema’s aanpakt en vastlegt in beleid. Logischerwijs passen sommige MVO-thema’s niet bij jouw organisatie, omdat je daar als bedrijf geen invloed op hebt. De keuze in thema’s moet bij jouw dienstverlening passen. 

Deze organisaties hebben gekozen voor QVOX