Nulmeting

De nulmeting is een belangrijke eerste stap in je informatiebeveiliging

Met de nulmeting brengen we snel en overzichtelijk in kaart waar jouw organisatie staat op het gebied van informatiebeveiliging. We verzamelen meer (online) informatie dan ooit tevoren. Voornamelijk door het groeiende gebruik van technologie. Maar niet zonder bekende en onbekende risico’s. Een organisatie die volgens de gelende wet- en regelgeving weet hoe om te gaan met het verzamelen, beheren en verwerken van informatie (online en offline) kan zichzelf, maar ook klanten en leveranciers, beschermen tegen een datalek, hacking of andere bedreigingen. Van binnen- én buitenaf. Dus, hoever ben jij met het optimaliseren van jouw informatiebeveiliging? Staat alles op scherp, of ben je benieuwd hoe het is gesteld met het kennis- en bewustzijnsniveau van jouw mensen? 

Wat is een nulmeting? 

Een nulmeting laat je aan het begin van een certificering uitvoeren. De uitkomsten even inzichten in de huidige situatie, de context. In dit specifieke geval krijg je inzicht in huidige stand van zaken op het gebied van informatiebeveiliging, maar ook wat de gewenste situatie is. Aan welke eisen moet je bijvoorbeeld voldoen? Wat is de visie van stakeholders op informatiebeveiliging? Op basis van de uitkomsten kun je een helder plan van aanpak opstellen met haalbare doelen. 

Voldoen aan de eisen van informatiebeveiliging? Start met een nulmeting

Met de resultaten van de nulmeting heb je bewijs in handen in hoeverre jouw informatiebeveiliging voldoet aan de interne en externe eisen. Dit kan dus het eigen beleid zijn, maar ook contractuele eisen van klanten of wet- en regelgeving. Als de audit een positief oordeel oplevert, betekent dit dat de organisatie informatiebeveiliging zó toepast dat het overeenstemt met de eisen die de belanghebbenden daaraan stellen. Een geruststellende gedachte dus.

Ons aanbod in informatie- beveiliging

Certificeringsadvies

Audits (intern en extern)

Nulmeting

Pentesten

Vulnerabilitytest

IT en privacy audits

RI&E informatiebeveiliging

GDPR en AVG

DPIA (Data Protection Impact Assessment)

Security As A Service

De nulmeting is een belangrijke basis voor certificeren

Hoever ben jij met het optimaliseren van jouw informatiebeveiliging? Staat alles op scherp of ben je benieuwd hoe het is gesteld met het kennis- en bewustzijnsniveau van jouw mensen? Met een nulmeting brengen we snel en overzichtelijk in kaart waar jouw organisatie staat op het gebied van informatiebeveiliging.

Hiermee zijn we vervolgens in staat certificeringsadvies op maat te geven. We beoordelen of jouw organisatie voldoet aan de regels voor informatiebeveiliging, AVG of normen zoals ISO 27001, ISO 27701 of NEN 7510. Een nulmeting is de snelste manier om inzicht, duidelijkheid en een plan van aanpak te creëren.

Nulmeting als hulpmiddel voor digitale informatiehuishouden

Een nulmeting is een belangrijk hulpmiddel bij het beheren van je digitale informatiehuishouding. Voor meer inzicht in de prestaties van jouw organisatie rondom informatiebeheer, zodat verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. 

  1. Inzicht in de huidige situatie: Een nulmeting geeft een momentopname van de huidige status van de informatiehuishouding. Dit omvat het vastleggen van de kwaliteit, toegankelijkheid en organisatie van digitale informatie. Het helpt je te identificeren waar gegevens zich bevinden, hoe ze worden beheerd en of dit voldoet aan de normen en wetgeving.

  2. Bepalen van verbeterpunten: De nulmeting laat zien waar de knelpunten liggen in het huidige digitale informatiebeheer. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van een overzicht van digitale archieven, inconsistentie in metadata of ontoereikende beveiligingsmaatregelen. 

  3. Voldoen aan wet- en regelgeving: Organisaties moeten voldoen aan verschillende wetten en richtlijnen op het gebied van informatiebeheer, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een nulmeting helpt bij het beoordelen of de huidige informatiehuishouding voldoet aan de relevante regels en wetgeving.

  4. Basis voor strategieontwikkeling: Op basis van de resultaten van de nulmeting kan een organisatie een strategie ontwikkelen voor het optimaliseren van de digitale informatiehuishouding. 

  5. Effectieve digitalisering en automatisering: Een goed uitgevoerd informatiebeheer is essentieel voor succesvolle digitaliserings-initiatieven. Een nulmeting kan blootleggen waar digitale processen kunnen worden verbeterd of waar automatisering kan helpen. 

Samenwerken met een adviseur voor jouw digitale informatiehuishouden?

De nulmeting is een van de vele tools die (bijvoorbeeld) een externe adviseur inzet voor een sterke basis van je informatiehuishouden. Dat heb je nodig, anders bouw je op een losse fundering. Niet iedereen kan die taak goed uitvoeren. Daar heb je specialisten voor nodig. Iemand met een objectieve blik, iemand die alles weet van informatiebeveiliging en relevante wet- en regelgeving. Zo'n iemand heeft toegang tot kennis maar ook tot de nieuwste technologieën en bijt zich vast in nieuwe trends. 

Onze externe adviseurs realiseren zich dat het op orde brengen van je informatiehuishouden een ingrijpend verandertraject is. Zij hebben de ervaring met verandermanagement en helpen je bij het opstellen van een implementatieplan, het trainen van personeel en het begeleiden van de transitie. 

En natuurlijk, een nulmeting en het vervolgens digitaliseren of verbeteren van je informatiehuishouden voelt tijdrovend. Intensief misschien. Het vraagt om investering. Maar de ervaring leert ons dat je op de lange termijn kosten en tijd bespaart. Door efficiente processen, betere compliance, verminderde risico's op boetes of datalekken, kan een goed ingerichte informatiehuishouding juist besparingen opleveren. Bovendien helpt een externe adviseur om fouten te voorkomen die later kostbaar kunnen blijken. 

Alles over informatiebeveiliging

In deze aflevering hebben we het over informatiebeveiliging. Een verzamelterm voor het veilig verzamelen, verwerken, beheren en delen van informatie. Wat houdt informatiebeveiliging in en wat zijn dé tips voor goed beveiligde online en offline processen rondom informatie? Handige handvatten voor ondernemers die niet alleen goed gebruik willen maken van informatie, bijvoorbeeld in hun business model, maar ook informatie op een juiste manier willen beheren. Luister snel naar QTALK!

Luister de podcast

Alles over informatiebeveiliging

Onze dienstverlening
Opleidingen
Opleidingen:

In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen en trainingen aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. 

Projecten
Projecten:

In samenwerking met de specialisten van QVOX werk je projectmatig toe naar een certificering of realiseren we de gewenste verandering. 

Services
Services:

Hercertificering of onderhoud van het kwaliteitssysteem kun je aan ons uitbesteden. Met ons service contract houden we je scherp en brengen we in kaart waar kansen liggen. Zonder zorgen en met de kwaliteit zoals je die van ons gewend bent.  

Lees de verhalen van onze klanten, luister de podcast over interessante en actuele onderwerpen of download de whitepaper over het certificeringsproces. 

FAQ
FAQ

Nulmeting

Hoe voeren we een nulmeting uit?

We beginnen met het vaststellen van de context en scope van de nulmeting. Oftewel:

  • Wat is de scope? Hierbij moet je denken aan het benoemen van afdelingen, processen en systemen die binnen de nulmeting én de uiteindelijke certificering vallen.
  • Welke in- en externe eisen zijn er waarop getoetst moet worden? Het is belangrijk om te bepalen welke eisen er zijn geformuleerd aan de scope die we hiervoor hebben vastgesteld.

Daarna gaan we het plan vaststellen. Hierin staat hoe we de nulmeting gaan organiseren en uitvoeren. Welke technieken gebruiken we, welke functies en processen komen aan bod en hoe zal de rapportage worden opgesteld.

Juist voor het uitvoeren van een nulmeting is het belangrijk dat we de juiste personen aan jouw organisatie koppelen. QVOX heeft voor iedere organisatie de juiste persoon in huis met de benodigde vak- en branchekennis. Een adviseur die de taal van jouw vak spreekt en ervaring kan meebrengen waardoor hij of zij weet waar kansen, gevaren en mogelijkheden liggen. Normaliter voeren we een nulmeting uit met minimaal twee personen zodat er een gedegen, onafhankelijk en duidelijk beeld ontstaat met uitgebreid onderbouwd advies. Over de haalbaarheid, planning en inspanningen om op het gewenste en vereiste niveau te komen.

In een nulmeting kijken we ook altijd naar de eisen vanuit de wetgeving, vastgelegd in normen. Dat zijn bijvoorbeeld:

Wat kun je met een nulmeting?

Het rapport dat volgt na het uitvoeren van de interviews, observaties en enquête (de nulmeting) bestaat uit een algemeen deel en een deel met de hoofdbevindingen van onze adviseurs en een onderbouwing. In de onderbouwing gaan we dieper in op het verloop van de nulmeting. Hier tonen we het bewijsmateriaal en de eventuele bijzonderheden. De bijzonderheden zijn gegroepeerd op onderwerp en bevatten concrete verbeterpunten. Onze adviseurs ondersteunen je graag met inhoudelijke adviezen en het doorvoeren van verbeteringen.

Je nulmeting uit laten voeren door QVOX

Wij adviseren over oplossingen, kansen en externe ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging. Wij laten onze opdrachtgevers niet spoorzoeken, maar leiden hen trefzeker naar succes. Daarnaast ondersteunen wij bij de inzet van applicaties, dashboards en systemen die informatiebeveiliging en compliance op elk niveau monitoren en aanscherpen. Wij zijn met name actief in de techniek, zorg en (informatie)dienstverlening. 

Deze organisaties hebben gekozen voor QVOX