Arbo RI&E: Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Wat is een Arbo RI&E?  

Arbo RI&E is de afkorting van Arbo Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Een RI&E kun je op veel verschillende werkgebieden doen en is daarmee dus een veel gebruikte term. De Arbo RI&E gaat specifiek in op de arbo-aspecten. Waarom deze dan zo veel aandacht krijgt? De Arbo RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet (art. 5). De Arbowet zegt dat iedere organisatie – groot of klein - met een arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer verplicht een Arbo RI&E moet (laten) uitvoeren. Ook als je met zzp’ers werkt of stagiaires in dienst hebt.   

Welke organisaties moeten verplicht een Arbo RI&E opstellen?  

Het is logisch om ervan uit te gaan dat de Arbo RI&E alleen voor bedrijven is met een hoog risico op ongevallen of incidenten en dus meer gevaar voor werknemers. Dat is echter niet zo: voor iedere organisatie is de Arbo RI&E een verplichting. Risico’s op de werkvloer gaan namelijk verder dan werken met gevaarlijke stoffen of machines. Ook een te hoge werkdruk, pestgedrag en een slechte houding achter het bureau kunnen een gevaar zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. 

De coronacrisis is een goed voorbeeld van een verandering in de maatschappij die ervoor zorgt dat bepaalde thema’s extra aandacht krijgen. Veel organisaties hebben er toen voor gekozen om hun werknemers thuis te voorzien van goede bureaus, bureaustoelen en andere faciliteiten. Een Arbo RI&E helpt organisaties grip te houden op actuele situaties en risico’s. Hiermee wordt iets wat nog vaak gezien wordt als statisch en een administratieve verplichting, een dynamische tool voor goed werkgeverschap. 

Iedere organisatie moet dus een Arbo RI&E opstellen. Heeft jouw organisatie heel veel gevaarlijke stoffen in huis? Dan kan het zijn dat een ARIE ook verplicht is. De Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (ARIE) is een regeling in het Arbeidsomstandighedenbesluit. 

Toetsing van de Arbo RI&E 

Bij een organisatie met 25 medewerkers of meer is het verplicht om je Arbo RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde veiligheidskundige. Onder de 25 medewerkers kan er gebruik gemaakt worden van een branche-specifieke RI&E die niet getoetst hoeft te worden. 

Arbo RI&E: Risico-Inventarisatie en Evaluatie

PSA: Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek Externe Veiligheidsadviseur (gevaarlijke stoffen) Arbo RI&E: Risico-Inventarisatie en Evaluatie SDS: Safety Data Sheet
Ook jouw adviesbureau voor:
5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

Jouw adviesbureau voor Arbo RI&E
Opleidingen
Opleidingen:

Het is voor de veiligheid en gezondheid op de werkvloer belangrijk je kennis en vaardigheden bij te houden. Daarom is er in het behalen en onderhouden van een certificering focus op het volgen van vakspecifieke trainingen en opleidingen. In de QVOX Academy bieden we vakspecifieke opleidingen, trainingen en online webinars aan om zo je kennis te vergroten en competenties te ontwikkelen. Je kunt deelnemen op jouw eigen gekozen moment en een locatie dichtbij huis, zelfs in de avonduren of op zaterdag. 

Projecten
Projecten:

Met onze tijdelijke ondersteuning bieden we een praktische en systematische aanpak voor de Arbo RI&E, ARIE en een verdiepende RI&E. Zijn van begin tot eind betrokken bij het opzetten en uitvoeren van het onderzoek, het analyseren van de input en het opstellen van een eventueel verbeterplan. 

Services
Services:

Structureel samenwerken aan een veilige werkomgeving? Met ons service contract houden we je scherp en brengen we in kaart waar kansen liggen én hoe je grip houdt op andere thema's rondom veilig werken. Zonder zorgen en met zekerheid van de kwaliteit zoals je die van ons bent gewend. 

Neem contact op met een van onze experts en volg ons spoor naar certificering en compliance. 

Arbo RI&E opstellen

Je brengt beleidsmatig in kaart of een organisatie voldoet aan de rechten, wensen en behoeftes van haar werknemers. Voorbeelden van onderwerpen die terugkomen zijn: werken met jongeren, zwangerschap, gevaarlijke stoffen en middelen, machines en gereedschap. De specifieke onderwerpen die aan bod komen zijn uiteraard afhankelijk van het type organisatie. 

Naast het beleidsmatige stuk, vindt er vaak ook een locatiebezoek plaats bij de organisatie. Hierbij voeren we interviews uit met werknemers en directieleden om een goed beeld van de organisatie te krijgen. In sommige gevallen bezoeken we ook een project.  

Na de inventarisatie en evaluatie maken we een plan van aanpak met actiepunten. Dit plan van aanpak is verplicht vanuit de wetgeving. 

Hoe vaak doe je een Arbo RI&E?

Laten we vooropstellen dat nergens staat vastgelegd hoe vaak je een Arbo RI&E moet doen. Wel moet deze altijd up-to-date zijn. De wet verandert en de interne situatie ook. Een Arbo RI&E hoeft dus alleen aangepast te worden als de wet of interne situatie verandert.  

Het plan van aanpak is het stuk uit de RI&E waar de organisatie continue mee aan de slag is. Dit plan van aanpak kan wel vaker bijgewerkt en geüpdatet worden. 

De preventiemedewerker als sparringspartner van de Arbo RI&E adviseur

Vanuit iedere organisatie speelt de Preventiemedewerker een belangrijke rol in het proces van de Arbo RI&E. Het is dus belangrijk dat deze is aangesteld en dat hij/zij weet wat er bij deze rol hoort.  

De Preventiemedewerker is betrokken bij de gesprekken en locatiebezoeken. Het voorstel voor het plan van aanpak stellen wij op. Deze spreken wij door met de Preventiemedewerker. Waarom? Het is aan de organisatie zelf om te bepalen welke actiepunten prioriteit hebben, wij nemen hierin alleen een adviserende rol aan. Het is belangrijk dat de noodzaak en urgentie wordt bepaald door de interne organisatie en ook gedragen wordt vanuit de directie. 

Vervolgens kan de Preventiemedewerker, samen met de directie, aan de slag met de acties. 

QTALK's Moeilijke Woordjes: Arbo RI&E

 

Gekke woorden, Engelse termen en bijzondere afkortingen. Overal kom je ze tegen. Natuurlijk, soms doen we er ook aan mee. Maar dat is vanaf nu verleden tijd! Wij maken vaktermen gewoon weer begrijpelijk. Deze keer in de spotlights: de Arbo RI&E. Wanneer moet je een RI&E opstellen? Wanneer is de RI&E verplicht en hoe zit het met de toetsing? Luister je mee?

Podcast over RI&E
FAQ
FAQ

Arbo RI&E: Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Wie checkt of organisaties een Arbo RI&E hebben?

Controles worden uitgevoerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zij hebben een jaarplan waarin ze bepalen welke organisaties in bijvoorbeeld een specifieke branche een controle of inspectie kunnen verwachten. Ze kunnen echter ook onaangekondigd langskomen.  

Belangrijk om te weten is dat alle organisaties verplicht zijn om bij bepaalde incidenten de Arbeidsinspectie in te lichten. De eerste vraag die ze dan stellen: ‘Heb je een RI&E?’. Als je deze niet hebt, geef je eigenlijk aan dat je nooit over dergelijke risico’s hebt nagedacht. In het ergste geval kan de Arbeidsinspectie je een boete geven of je bedrijfsactiviteiten stilleggen. 

Waarom is de Arbo RI&E een verplicht onderdeel van de Arbowet?

De Arbo RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet omdat je als werkgever verantwoordelijk bent voor een gezonde en veilige werkomgeving. Ook als werknemers gedeeltelijk of volledig vanuit huis werken. De RI&E geeft inzichten in de risico’s in verschillende onderwerpen van de Arbowet. Hoe groot is het risico en wat is de impact? Vervolgens ga je samen bepalen welke maatregelen getroffen moeten worden. Dat doen we in een plan van aanpak. Die is net zo belangrijk als de Arbo RI&E zelf!  

We checken eenvoudigweg of organisaties voldoen aan de Arbowet. Als wij signaleren dat de organisatie op bepaalde onderwerpen geen of onvoldoende maatregelen heeft getroffen, adviseren we een verdiepende RI&E. Dat kan bijvoorbeeld op onderwerpen zoals gevaarlijke stoffen, geluid, werken met machines of psychosociale arbeidsbelasting.   

Wat is een Aanvullende Risico-Inventarisatie en Evaluatie (ARIE)?

Een Aanvullende Risico-Inventarisatie en Evaluatie (ARIE) is een specifieke aanvulling op de reguliere Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) in Nederland. Het richt zich op bedrijven en werkzaamheden waar er sprake is van verhoogde risico's door het gebruik van gevaarlijke stoffen. De ARIE-regeling is opgenomen in het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit), en is bedoeld om extra bescherming te bieden aan werknemers die met gevaarlijke stoffen werken, bijvoorbeeld in de chemische industrie of in andere sectoren waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd, verwerkt, of opgeslagen.

Wat is het doel van een ARIE?

Het doel van de ARIE-regeling is om ernstige ongevallen, zoals explosies, branden of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen, te voorkomen en de gevolgen daarvan te beperken. Dit wordt gedaan door aanvullende maatregelen op te leggen aan bedrijven die met een bepaald volume aan gevaarlijke stoffen werken.

Kenmerken van ARIE:

  1. Toepassing op risicovolle bedrijven: De ARIE-regeling is van toepassing op bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken in hoeveelheden die een bepaalde drempelwaarde overschrijden.
  2. Aanvullende verplichtingen: Bedrijven die onder de ARIE-regeling vallen, moeten extra maatregelen nemen bovenop de reguliere RI&E, zoals:
    • Een uitgebreide inventarisatie van risico's die samenhangen met gevaarlijke stoffen.
    • Een specifiek actieplan voor preventie en beperking van de gevolgen van ongevallen.
    • Een noodplan voor incidenten, zoals het omgaan met lekkages of explosies.
  3. Rapportage en controle: Bedrijven moeten deze ARIE-inventarisatie en -evaluatie rapporteren aan de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die toezicht houdt op de naleving van de regels.
Het certificeringsproces uitgelegd

We kennen inmiddels duizenden normen die je kunt laten certificeren. Normen voor producten, processen, organisaties en zelfs voor personen. Vaak heeft een certificering betrekking op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld de manier waarop er met kwaliteit wordt omgegaan of hoe je werk veilig en bekwaam uitvoert. Wil je meer over certificeren en het proces naar een certificaat leren? Download onze whitepaper. 

Whitepaper certificeren met QVOX