Externe Veiligheidsadviseur (gevaarlijke stoffen)

De externe veiligheidsadviseur is een echte QVOX-expert die je door een omgeving van regeltjes en procedures rondom gevaarlijke stoffen leidt. Denk aan wet- en regelgeving voor ADR (vervoer op de weg), ADN (binnenwateren) en RID (spoor). 

Is een Externe Veiligheidsadviseur verplicht?

Een Veiligheidsadviseur is verplicht als je als bedrijf gevaarlijke stoffen vervoert, laadt en/of lost of (papieren) afzender bent van de gevaarlijke stoffen. Je organisatie kan dus verplicht zijn een Veiligheidsadviseur te hebben, terwijl je fysiek helemaal geen gevaarlijke stoffen in huis hebt. We snappen het als je daar vragen over hebt. Neem daarom gewoon contact met ons op als je vragen hebt. Dan helpen we je verder. 

De Veiligheidsadviseur voor ZKN

Klinieken die zijn aangesloten bij ZKN hebben de verplichting om een audit te laten uitvoeren door een Veiligheidsadviseur. Dit moet minimaal één keer per drie jaar gebeuren. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat medewerkers bewust werken met gevaarlijke stoffen. 

Wat zijn taken van een Externe Veiligheidsadviseur?

De taken van een Externe Veiligheidsadviseur en een intern aangestelde Veiligheidsadviseur zullen iets verschillen. De basis is om de verzending of het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, of het daarmee samenhangende verpakken, beladen, vullen of lossen op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden. 

Onze experts vervullen onder andere de volgende taken als Veiligheidsadviseur: 

  • Het opstellen van een jaarverslag; 
  • Het uitvoeren van een audit, minimaal jaarlijks, inclusief het opstellen van een rapportage; 
  • De organisatie van advies dienen bij werkzaamheden met gevaarlijke goederen; 
  • Ondersteunen bij het opzetten van passende noodprocedures; 
  • Het geven van bewustzijnstrainingen.  

Opleiding tot Veiligheidsadviseur bij QVOX

Voor interne Veiligheidsadviseurs hebben we de opleiding tot Veiligheidsadviseur ontworpen. Door experts, voor mensen en bedrijven die gevaarlijke goederen vervoeren, opslaan of overslaan boven vrijgestelde hoeveelheden. Onderverdeeld in modules voor ADR, RID en ADN. Aan het eind van de opleiding (of training) kun jij de theorie van het wetboek en toegestane regels en eisen vertalen naar een examen bij het CBR. Dan kun je weer vijf jaar vooruit! 

Externe Veiligheidsadviseur (gevaarlijke stoffen)

PSA: Psychosociaal Arbeidsbelasting Onderzoek Externe Veiligheidsadviseur (gevaarlijke stoffen) Arbo RI&E: Risico-Inventarisatie en Evaluatie
Ook jouw adviesbureau voor:
5 garanties waarop je mag vertrouwen
  1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
  2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
  3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
  4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
  5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

FAQ
FAQ

Externe Veiligheidsadviseur

Hoe veel kost het inhuren van een externe veiligheidsadviseur?

De kosten voor het inhuren van een externe veiligheidsadviseur kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector, de ervaring van de adviseur, de omvang van het project, en de duur van de opdracht. We kijken altijd naar de context van de omgeving, van jouw organisatie, en kiezen voor een aanpak waarmee we gericht en efficiënt het verschil kunnen maken. 

Wat zegt de wet over de rol en functie van een veiligheidsadviseur?

De wetgeving in Nederland en Europa biedt duidelijke richtlijnen over de rol en functie van een veiligheidsadviseur, vooral in sectoren waar gevaarlijke stoffen een risico vormen. Hier zijn de belangrijkste aspecten die de wet hierover zegt:

1. Arbowet en veiligheidsverplichtingen

De Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht werkgevers om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor hun werknemers. Dit omvat het identificeren, beoordelen en minimaliseren van risico's. Hoewel de wet niet specifiek voorschrijft dat elke werkgever een veiligheidsadviseur moet aanstellen, zijn bedrijven verplicht om veiligheid en gezondheid actief te managen. In sectoren met meer complexe veiligheidsrisico’s kan een veiligheidsadviseur noodzakelijk zijn om deze verantwoordelijkheid effectief te vervullen.

2. Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Stoffen (ADR)

Bedrijven die te maken hebben met het transport van gevaarlijke stoffen (zoals chemische stoffen, brandbare materialen of giftige gassen) zijn verplicht om een veiligheidsadviseur gevaarlijke stoffen aan te stellen volgens de Europese ADR-regelgeving (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route) en de Nederlandse wetgeving hieromtrent.

  • Europese richtlijn 96/35/EG en ADR-regelgeving: Bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren of opslaan, moeten een gecertificeerde veiligheidsadviseur benoemen. Dit kan een interne of externe adviseur zijn, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. De adviseur moet gecertificeerd zijn via een officieel erkend examen.

  • Taken van de veiligheidsadviseur volgens de wet:

    • Opstellen van procedures om veilig transport en opslag van gevaarlijke stoffen te waarborgen.
    • Controle en evaluatie van veiligheidsmaatregelen en processen.
    • Rapporteren van incidenten of bijna-incidenten die te maken hebben met gevaarlijke stoffen.
    • Adviseren over preventiemaatregelen en risico's beperken.

3. Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)

De Arbowet vereist dat bedrijven een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uitvoeren. Hierin moeten alle veiligheids- en gezondheidsrisico's binnen het bedrijf worden geïdentificeerd, en hieruit vloeit vaak de noodzaak voort om een veiligheidsadviseur in te schakelen.

  • Een veiligheidsadviseur kan een cruciale rol spelen bij het uitvoeren van de RI&E en het opstellen van een plan van aanpak om veiligheidsrisico’s te verminderen.

4. Bedrijfsgezondheidszorg

Volgens de Arbowet zijn bedrijven verplicht om deskundigen in te schakelen voor bedrijfsgezondheidszorg en veiligheid, waaronder een bedrijfsarts en preventiemedewerkers. Een veiligheidsadviseur kan onderdeel uitmaken van het team van preventiemedewerkers als de risico's binnen de organisatie dat vereisen, bijvoorbeeld bij industriële of productiebedrijven met complexe veiligheidsrisico's.

5. Wettelijke verplichtingen bij incidenten

Als er zich een ongeval voordoet op de werkvloer waarbij gevaarlijke stoffen of andere veiligheidsrisico's een rol spelen, kan de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onderzoek doen. Bedrijven moeten in dit soort gevallen kunnen aantonen dat zij voldoende maatregelen hebben genomen, vaak onder begeleiding van een veiligheidsadviseur.

Samenvatting

De wetgeving rondom veiligheidsadviseurs is vooral van toepassing in risicovolle sectoren zoals transport en opslag van gevaarlijke stoffen, waar de ADR-regelgeving een veiligheidsadviseur verplicht stelt. In andere sectoren wordt de rol van een veiligheidsadviseur gestuurd door de algemene verplichtingen van de Arbowet voor het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving. Veiligheidsadviseurs spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van de RI&E, het opstellen van veiligheidsmaatregelen, en het zorgen voor naleving van de wet- en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden en gevaarlijke stoffen.

Wanneer kies je voor een externe veiligheidsadviseur, in plaats van intern iemand op te leiden?
Je kiest voor een externe veiligheidsadviseur in plaats van het intern opleiden van iemand in de volgende situaties:
  1. Directe noodzaak voor expertise: Als je direct specialistische kennis of ervaring nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van complexe veiligheidsvraagstukken, nieuwe wet- en regelgeving of specifieke risico's (zoals gevaarlijke stoffen of explosiegevaar), kan een externe adviseur sneller en effectiever zijn dan het opleiden van een interne medewerker.

  2. Objectiviteit en onafhankelijkheid: Een externe adviseur biedt een frisse, onafhankelijke blik en kan objectief advies geven zonder beïnvloed te worden door interne bedrijfscultuur of politieke belangen. Dit is vooral waardevol voor audits, incidentonderzoek of het beoordelen van veiligheidsrisico's.

  3. Korte termijn of tijdelijke projecten: Voor kortdurende projecten, audits of eenmalige veiligheidsbeoordelingen is het vaak efficiënter om een externe adviseur in te huren. Dit bespaart de kosten en tijd die gepaard gaan met de opleiding van een interne medewerker.

  4. Specialistische kennis: Externe adviseurs hebben vaak diepgaande expertise in specifieke sectoren of risicogebieden, zoals de chemische industrie, bouw, transport van gevaarlijke stoffen, of brandveiligheid. Als je interne team deze expertise niet heeft, is het effectiever om iemand in te huren met de juiste kwalificaties en ervaring.

  5. Kostenbesparing op lange termijn: Voor kleinere bedrijven kan het voordeliger zijn om een externe adviseur in te schakelen voor periodieke taken, in plaats van de kosten te maken om iemand intern op te leiden en fulltime aan te stellen. De benodigde expertise is niet altijd dagelijks nodig, wat het inhuren van een externe partij aantrekkelijk maakt.

  6. Complexe wet- en regelgeving: Als je organisatie te maken heeft met complexe of veranderende wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van gevaarlijke stoffen of bouwveiligheid, kan een externe veiligheidsadviseur helpen om ervoor te zorgen dat je bedrijf aan alle voorschriften voldoet.

In samenvatting kies je voor een externe adviseur als er behoefte is aan specifieke, tijdelijke of snelle ondersteuning, of als objectiviteit en specialistische kennis van belang zijn.

Voor hoe veel dagen huur je een externe veiligheidsadviseur in?

De duur waarvoor je een externe veiligheidsadviseur inhuurt, varieert afhankelijk van de aard van het project en de specifieke behoeften van je organisatie. Hier zijn enkele factoren die de duur kunnen beïnvloeden:

1. Type en omvang van de opdracht:

  • Korte termijntaken: Voor specifieke taken zoals een audit, risicoanalyse, of het uitvoeren van een incidentonderzoek kan een externe veiligheidsadviseur slechts voor een paar dagen tot een paar weken worden ingehuurd. Deze projecten kunnen variëren van 1 tot 10 dagen, afhankelijk van de complexiteit.
  • Periodieke controles: Sommige bedrijven huren externe veiligheidsadviseurs in voor periodieke veiligheidscontroles, bijvoorbeeld elk kwartaal of halfjaar. In dit geval kan de adviseur voor enkele dagen per periode worden ingepland.

2. Langdurige projecten of consultancy:

  • Implementatie van veiligheidsprogramma's: Voor grotere projecten, zoals het opzetten van een volledig veiligheidsmanagementsysteem, kan de adviseur voor een langere termijn worden ingehuurd. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.
  • Structurele ondersteuning: Sommige bedrijven kiezen ervoor om een externe veiligheidsadviseur op contractbasis in te huren voor een aantal dagen per maand, bijvoorbeeld 1-2 dagen per week, voor structurele ondersteuning bij veiligheidsgerelateerde taken.

3. Sector en risicoprofiel:

  • In hoogrisicosectoren zoals de chemische industrie, bouw, of transport van gevaarlijke stoffen, kan er vaker behoefte zijn aan de aanwezigheid van een externe veiligheidsadviseur. In dergelijke gevallen kan een adviseur voor langere periodes worden ingehuurd, zoals meerdere dagen per maand.
Podcast over RI&E, veilig werken, ADR en meer


In onze miniserie over veiligheid in en rondom organisaties duiken we in belangrijke veiligheidsthema's zoals veiligheid op de werkvloer, informatiebeveiliging en een veilige bedrijfsomgeving. Hoe scoort jouw organisatie op deze topics? 

Luister de hele serie via deze link én pak ook meteen onze nieuwe serie 'QTALK's Moeilijke Woordjes' mee. In deze podcast leggen we vaktermen kort en eenvoudig uit, zoals Arbo RI&E, PSA en ADR. Volg de vos, in het spoor van QVOX. 

Onze podcasts
Het certificeringsproces uitgelegd

We kennen inmiddels duizenden normen die je kunt laten certificeren. Normen voor producten, processen, organisaties en zelfs voor personen. Vaak heeft een certificering betrekking op een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld de manier waarop er met kwaliteit wordt omgegaan of hoe je werk veilig en bekwaam uitvoert. Wil je meer over certificeren en het proces naar een certificaat leren? Download onze whitepaper. 

Whitepaper certificeren met QVOX