HKZ Kleine Organisaties (HKZ 143)

HKZ-certificatie voor kleine zorgorganisaties 

De HKZ-norm voor kleine organisaties (ook wel bekend als HKZ-KO en HKZ 143) is de populairste norm voor zorgorganisaties tot tien medewerkers en één locatie. Deze norm helpt eigenaren en bestuurders van kleine zorgorganisaties om structuur aan te brengen door middel van een kwaliteitssysteem. QVOX helpt je daarbij met advies en voorbeelddocumenten én ondersteunt je met opleidingen en interne audits als voorbereiding op de officiële HKZ audit, die de certificerend instantie uitvoert.   

Groeit de organisatie? Of heb je grotere ambities? Dan raden we je aan om een HKZ Zorg en Welzijn certificering of ISO 9001 certificering te kiezen omdat die normen beter aansluiten op grotere organisaties met meerdere leidinggevenden.

Stappenplan HKZ certificering

Bij QVOX krijg je begeleiding van een ervaren kwaliteitsadviseur die gespecialiseerd is in de zorgsector; deze persoon wordt jouw vaste aanspreekpunt. Tijdens een persoonlijke ontmoeting worden jullie wensen en verwachtingen besproken en stellen jullie samen een plan van aanpak op, afgestemd op een tempo dat voor jou prettig is. Omdat we weten dat cliënten voorrang hebben, bieden we flexibiliteit maar zorgen tegelijkertijd dat de HKZ-certificering volgens planning verloopt. Hier volgt het stappenplan voor een succesvolle HKZ KO-certificering.

Start HKZ traject

 • Kennismaken met de organisatie, het team en de werkwijze evalueren aan de hand van de HKZ-normen om vast te stellen welke acties vereist zijn;
 • Het samenstellen van een actielijst met zowel praktische taken die je zelf kunt uitvoeren zoals het verbeteren van je cliëntdossiers als meer theoretische acties, zoals het ontwikkelen van een kwaliteitshandboek, acties uit wetgeving en het selecteren van een certificerende instantie. Jouw zorgadviseur staat voor je klaar om je te ondersteunen.

Opzetten HKZ kwaliteitssysteem 

 • Het uitvoeren van de acties, waarbij je adviseur helpt met het oplossen ervan, advies geeft en coaching biedt waar nodig. Jullie onderhouden nauw contact en spreken elkaar regelmatig om acties van de lijst af te vinken en knelpunten op te pakken. Ook wordt je ondersteund door een binnendienstadviseur van QVOX die je op afstand kan helpen en klaar staat om vragen te beantwoorden.

Toepassen HKZ kwaliteitssysteem

 • Jouw adviseur monitort wanneer jij en je organisatie gereed zijn voor de certificering. Samen voeren jullie als laatste check een organisatiebeoordeling uit en, afhankelijk van de afspraken, komt een auditor van QVOX om een proefaudit uit te voeren als voorbereiding op de daadwerkelijke HKZ certificering door de certificerende instantie.

HKZ certificeringsaudit

 • En dan vindt de externe audit plaats voor de HKZ KO-certificering. Wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent, iedereen het auditprogramma en de -onderwerpen kent. Indien nodig is je adviseur aanwezig om een soepele start en een succesvolle HKZ KO-certificering te waarborgen.
 • Enkele weken na de externe audit ontvang je het gewilde HKZ-certificaat en kun je jouw zorgorganisatie met trots HKZ-gecertificeerd noemen.

HKZ audit door een certificerende instantie 

De HKZ-norm geeft je houvast om een kwaliteitssysteem op te zetten waarmee je zorgt levert die voldoet aan de kwaliteitseisen van IGJ, gemeenten, zorgverzekeraars en kantoren. Met een HKZ certificaat toon je aan dat de kwaliteit van je zorg aan formele regels en eisen voldoet én het helpt je om je zorgorganisatie te verbeteren.

HKZ-certificaat voor Kleine Organisaties kun je behalen door een HKZ audit te laten uitvoeren door een erkende certificerende instantie. QVOX werkt met alle erkende instanties en wij adviseren bij de keuze voor een passende certificerende instantie. In de whitepaper over Certificering lees je alles wat je moet weten over het certificeringproces.

HKZ Kleine Organisaties (HKZ 143)

HKZ Kleine Organisaties (HKZ 143) HKZ-keurmerk en certificatie voor Zorg & Welzijn
Meer weten?
Vraag een offerte aan
offerte aanvragen
Bel ons
Ook jouw zorgpartner voor:
5 garanties waarop je mag vertrouwen
 1. Betrouwbaar advies sinds 1996 met aantoonbare resultaten.
 2. Een vast team van experts staat klaar voor een doeltreffende aanpak.
 3. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen tijdens onze samenwerking.
 4. Jouw gegevens zijn in veilige handen, gewaarborgd door ISO 27001-certificering.
 5. Duidelijkheid over kosten en afspraken, plus langdurige support na implementatie.
Gratis adviesgesprek

Wil je persoonlijk kennismaken met een van onze adviseurs? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en we helpen je graag op weg!

Wij delen onze ervaring met een nuchtere en eigenwijze aanpak
QVOX Academy
QVOX Academy:

Opleiding & training 

Profiteer van onze kennis en ervaring  

Bij QVOX willen we onze kennis en ervaring, opgedaan sinds 1996 door het werken met duizenden organisaties en hun medewerkers, graag met je delen. We hebben gezien wat werkt en wat niet, en we willen dat jij daarvan profiteert om snel de juiste stappen te zetten.

Wij bieden trainingen en opleidingen die specifiek zijn afgestemd op de nieuwe rollen en competenties die nodig zijn voor een succesvolle certificering. Denk aan rollen zoals kwaliteitsmedewerker en interne auditor, maar ook aan nieuwe vaardigheden voor bestaande functies zoals systemisch werken, leiderschap, procesbewaking en risicomanagement voor leidinggevenden.

Onze opleidingen worden bij voorkeur één-op-één gegeven via coaching, maar ook in groepen door middel van incompany trainingen. Daarnaast bieden wij online awareness trainingen en op maat gemaakte e-learnings aan. We maken hierbij gebruik van eerdere opleidingen en praktijkvoorbeelden om efficiënt en effectief te werk te gaan. Wij geloven in maatwerk, want dat levert het meeste rendement op voor jou en je organisatie.

Projecten en servicecontracten
Projecten en servicecontracten:

Advies

Jouw certificering behalen én behouden

Bij QVOX geloven we in een nuchtere en eigenwijze aanpak van certificering, een aanpak die mensen begrijpen. We zien dat het vaak te ingewikkeld wordt gemaakt, waardoor mensen het overzicht verliezen. Dat willen we anders doen.

Stel je voor dat we samen een spoor trekken. Jij loopt met ons mee, want wij kennen de ins en outs en weten de beste weg. We zorgen ervoor dat je niet achterop raakt of alleen komt te staan. Dit doen we door persoonlijke aandacht te geven en onze kennis van de lastige onderwerpen in te zetten. We nemen het moeilijke werk uit handen en coachen je door het hele proces.

Samen met jou starten we met een intake om je uitgangspositie te bepalen en te zien wat er nog moet gebeuren voor de HKZ-certificering. Daarna maken we een planning, afgestemd op jouw beschikbare tijd, kennis en middelen. We trainen jou en je team in HKZ, werken samen aan de benodigde documenten en houden korte lijntjes zodat alle acties op tijd worden uitgevoerd. Wij doen een eindcontrole en begeleiden je bij de certificering. Samen maken we het waar.

Onze kennis en ervaring versterken jouw positie

Eén partner voor kwaliteit & veiligheid, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid, informatiebeveiliging & privacy

Financieel gunstig met betaling in termijnen

Als kleine zorgorganisatie ben je druk met je cliënten. Dan zit je niet te wachten op grote uitgaven en administratieve lasten. Dat begrijpen wij als geen ander. De adviseurs van QVOX kunnen je veel werk uit handen nemen, terwijl je geldstroom niet in gevaar komt omdat je in termijnen betaalt. Wij denken met je mee!

Na de certificering adviseren wij kleine zorgorganisaties vaak een servicecontract op maand- of kwartaalbasis. Dit biedt rust met gespreide kosten én voorkomt onverwachte verrassingen.

 

Geen zorgen meer met een servicecontract

Een HKZ certificaat behalen is een behoorlijke investering in tijd en geld. Maar onderschat ook niet wat er nodig is om het HKZ certificaat te behouden!. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij en staat de volgende HKZ audit voor de deur. En hoe zit het dan met je kwaliteitsregistraties? 

Voor een relatief laag bedrag kun je dit echter ook aan QVOX uitbesteden, waarbij je kunt kiezen voor kwartaal- of eventueel zelfs maandondersteuning. Je kwaliteitssysteem blijft hierdoor van meerwaarde, terwijl jij geen zorgen meer hoeft te hebben over het HKZ certificaat. Én het scheelt enorm veel tijd.   

Minder werk- en regeldruk door slimme oplossingen

Een kwaliteitskeurmerk is slechts één van de vele vereisten waaraan een zorgorganisatie moet voldoen. Denk ook aan de uitgebreide zorgwetgeving en regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden, privacy en informatiebeveiliging.

QVOX is er om de administratieve lasten te verlichten, zodat er minder tijd besteed hoeft te worden aan regels en procedures en er meer tijd overblijft voor cliënten. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Plan een vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs om te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen bij het verlagen van de werk- en regeldruk.

FAQ
FAQ

HKZ Kleine Organisaties

Wat betekent HKZ?

Het HZK-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is een norm die je helpt bij het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem. De HKZ geeft je de handvatten om met meer focus doelgericht bezig te zijn en continu te verbeteren. Maar vooral om te kunnen blijven ondernemen en te doen wat je het liefste doet: zorg verlenen. Met de HKZ kom je niet voor onverwachte dingen te staan. Die risico’s en daaraan gekoppelde maatregelen heb je simpelweg opgenomen in je kwaliteitsmanagementsysteem. Dat biedt rust.

Kies je voor ISO of HKZ?

Hebben we het over een kwaliteitsmanagementsysteem, dan komen we al gauw uit bij de ISO 9001. De standaard norm voor kwaliteit. Maar tussen de ISO en de HKZ zit een vrij groot verschil in de opbouw en in het toepassingsgebied van de norm. De HKZ is namelijk een echte zorgnorm. De taal van de norm sluit dan dus ook precies aan op zorgorganisaties. Beide normen gebruiken echter wel dezelfde opbouw. De HKZ maakt daarentegen gebruik van eigen zorg gerelateerde terminologie en is gedetailleerder van aard. 

Voorbeeld: de HKZ vraagt om een procesomschrijving van je primaire proces. Deze beschrijving dient aan een aantal eisen en randvoorwaarden te voldoen. De ISO zegt daarentegen alleen maar dat je een primair proces moet hebben vastgesteld, zonder richting op welke manier je die procesbeschrijving opstelt. Daarbij vraagt de HKZ om KPI’s (Prestatie Indicatoren) waar bijvoorbeeld ten minste patiëntveiligheid als onderwerp in terugkomt. De ISO zegt alleen dat je je processen moet beheersen, moet meten en monitoren dat je deze processen beheerst. De ISO geeft dus geen verplichte Prestatie Indicatoren weer.  

Conclusie: de terminologie in de HKZ is zorgeigen. Waar minder ruimte is voor eigen invulling en interpretatie. En is daarmee een beter leidraad voor zorgorganisaties. Klein en groot. 

 

Waarom een HKZ-certificering?

Je kies voor HKZ omdat je als zorgorganisatie wil werken aan de kwaliteit van zorg en dit wil doen door middel van een norm die gericht is op de specifieke sector waar je als zorgaanbieder in werkt.

Binnen de HKZ vallen meerdere gespecificeerde HZK-normen. Zo kennen we de HKZ-KO voor kleine organisaties tot tien medewerkers en één locatie. Maar bijvoorbeeld ook de HKZ-GGZ, HKZ-VVT, HKZ-zorg en welzijn en HKZ-gehandicaptenzorg. In sommige gevallen adviseren we organisaties om te kiezen voor de HKZ-KO-norm, omdat deze eenvoudiger en minder uitgebreid is. Maar word je groter? Of heb je grootse ambities? Dan raden we je aan om direct voor de juiste HKZ-norm (bijvoorbeeld de GGZ, VVT, gehandicaptenzorg, kraamhulp of zorg en welzijn) te kiezen omdat je vanuit stakeholders of de wet aan meer eisen dient te voldoen. 

Is een HKZ-certificaat verplicht?

Nee, een HKZ-certificaat is niet verplicht. Echter, financiers zoals verzekeraars en gemeenten eisen tegenwoordig dat je als zorgorganisatie een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem hebt. Dit kan voor zorgorganisaties dus conform een HZK-norm zijn, maar ook een ISO 9001 en NEN 15224 certificaat voldoen. 

Wil je als zorgorganisatie dus gecontracteerde zorg verlenen, dan kom je niet onder een passende certificering uit.

Welke HKZ-normen kennen we? (via hkz.nl)

De top drie van HKZ-normen:

 • HKZ 143 – Kleine organisaties
 • HKZ 165 – Zorg & Welzijn
 • HKZ 166 – Zzp’ers in zorg en welzijn

Alle normen op alfabetische volgorde:

 • Ambulancezorg, (HKZ146)
 • Bemiddeling, (HKZ157)
 • Cliënt- / Patiëntveiligheid, (HKZ125)
 • Cliënt- / Patiëntveiligheid – Uitgave voor ziekenhuizen, (HKZ126)
 • Dialysecentra, (HKZ128)
 • Eerstelijns gezondheidszorg voor het Ministerie van Defensie, (HKZ162)
 • Fysiotherapiepraktijken, (HKZ104)
 • Geestelijke gezondheidszorg, (HKZ129)
 • Gehandicaptenzorg, (HKZ118)
 • GHOR, (HKZ141)
 • Hemofiliebehandelcentra, (HKZ149)
 • Hiv-behandelcentra, (HKZ158)
 • Huisartstendienstenstructuren, (HKZ153)
 • Jeugdzorg, (HKZ142)
 • Justitiële jeugdinrichtingen, (HKZ130)
 • Keten medische hulpverlening op zee, (HKZ164)
 • Ketens en netwerken in de zorg en het sociale domein, (HKZ163)
 • Kinderopvang – Onderdeel Dagopvang en buitenschoolse opvang, (HKZ132)
 • Kinderopvang – Onderdeel Gastouderbureaus, (HKZ133)
 • Kinderopvang – Onderdeel Peuterspeelzalen, (HKZ134)
 • Kleine organisaties, (HKZ143)
 • Kraamzorg, (HKZ155)
 • Medisch specialistische revalidatiezorg, (HKZ135)
 • Mondzorg, (HKZ170)
 • Openbare apotheken, (HKZ136)
 • Patiëntveiligheid voor endoscopieafdelingen, (HKZ147)
 • Publieke gezondheidszorg, (HKZ150)
 • Reclassering, (HKZ159)
 • Verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuisorganisaties, (HKZ144)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening, (HKZ138)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Maatschappelijke Opvang & Vrouwenopvang, (HKZ139)
 • Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening – Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen, (HKZ140)
 • Zorg & Welzijn, (HKZ165)
 • Zorgboerderijen, (HKZ122)
 • Zzp’ers in zorg en welzijn, (HKZ166)
Kan ik de HKZ KO certificering combineren met andere certificeringen?

Ja, het is mogelijk om de HKZ KO certificering te combineren met andere certificeringen, zoals NEN 7510. Dit kan efficiënt zijn omdat veel vereisten en procedures overlappen. Het kan echter ook extra complexiteit toevoegen aan het proces, dus het is belangrijk om goed te plannen en eventueel advies in te winnen van een deskundige. QVOX kan je hierbij helpen.

Wat gebeurt er als ik niet slaag voor de HKZ KO audit?

Als je niet slaagt voor de HKZ KO audit, krijg je een lijst met verbeterpunten van de auditor. Je krijgt dan de kans om deze verbeterpunten binnen een bepaalde termijn aan te pakken. Voor kleine afwijkingen hoef je alleen maar een plan van aanpak indienen. Na het doorvoeren van de verbeteringen, kan er bij grote afwijkingen een heraudit plaatsvinden om te bepalen of je alsnog voor de certificering in aanmerking komt. Dit is uiteraard iets dat we willen voorkomen en waar je ook op mag rekenen als je QVOX inschakelt.

Wat zijn de voordelen van een externe adviseur voor HKZ KO certificering?

Een externe adviseur, zoals QVOX, kan je helpen met hun expertise en ervaring in het certificeringsproces. Wij kunnen een objectieve nulmeting uitvoeren, helpen bij het opstellen van een actieplan, trainingen geven aan je medewerkers, en ondersteuning bieden tijdens de voorbereiding op de audit. Dit kan het proces efficiënter en effectiever maken. En geeft je de zekerheid dat je de HKZ certificeringsaudit met succes kunt laten uitvoeren.   

Hoe vaak moet een HKZ KO certificering worden vernieuwd?

Een HKZ KO certificering is drie jaar geldig. Tijdens deze periode moet je jaarlijks een surveillance audit laten uitvoeren door de certificerende instelling om te controleren of je nog steeds voldoet aan de HKZ-normen. Na drie jaar moet je opnieuw een volledige audit ondergaan om de certificering te verlengen.

Wat zijn de meest voorkomende valkuilen bij HKZ KO certificering?

Veel voorkomende valkuilen zijn onvoldoende voorbereiding, gebrek aan draagvlak binnen de organisatie, en het niet consequent uitvoeren van procedures en protocollen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en middelen investeert in het voorbereidingsproces en dat je medewerkers goed geïnformeerd en betrokken zijn.

Hoe kan ik mijn medewerkers betrekken bij het HKZ KO certificeringsproces?

Betrek je medewerkers door ze regelmatig te informeren over het belang en de voortgang van het certificeringsproces. Organiseer trainingssessies en workshops, en vraag om hun input en feedback. Dit verhoogt het draagvlak en zorgt voor een betere implementatie van het kwaliteitssysteem.

Wat zijn de voordelen van een kwaliteitssysteem volgens HKZ?

Een kwaliteitssysteem volgens HKZ helpt je zorgorganisatie om systematisch en gestructureerd te werken. Het bevordert een cultuur van continue verbetering, vergroot de cliënttevredenheid, verhoogt de medewerkerstevredenheid, en zorgt voor een hogere efficiëntie en veiligheid binnen je organisatie. En het helpt mee om te voldoen aan inspectie eisen (IGJ en GGD).

Welke documenten zijn nodig voor HKZ KO certificering?

Voor de HKZ KO certificering heb je een compleet en up-to-date kwaliteitshandboek nodig. Daarnaast zijn documenten zoals protocollen, werkinstructies, beleidsplannen, verslagen van de laatste organisatiebeoordeling en eventuele interne audits, en registraties van verbeteracties essentieel. Zorg ervoor dat alle documenten goed gedocumenteerd en makkelijk toegankelijk zijn voor de auditoren.

Hoe begin ik met het HKZ KO certificeringsproces?

Zorg at je over de officiële norm beschikt, die kun je bestellen bij www.nen.nl. Begin met een nulmeting om te bepalen hoe ver je organisatie al voldoet aan de HKZ-normen. Dit kan door een eigen interne audit of door een adviseur van QVOX. Vervolgens stel je een actieplan op om de ontbrekende onderdelen aan te pakken. Betrek je medewerkers bij dit proces om ervoor te zorgen dat het kwaliteitssysteem breed gedragen wordt.

Wie eisen een HKZ KO certificering?

HKZ KO certificering kan geëist worden door zorgverzekeraars, gemeenten en andere financierders als voorwaarde voor het afsluiten van contracten. Ook kan het zijn dat cliënten of hun familie de voorkeur geven aan zorgorganisaties met een HKZ-certificering, omdat dit een waarborg is voor de kwaliteit van zorg.

Wat levert HKZ KO certificering op?

Naast bekende voordelen zoals verbeterde kwaliteit van zorg en vertrouwen van cliënten, zorgt HKZ KO certificering ook voor een systematische aanpak van risicomanagement en continue verbetering. Het helpt bij het creëren van een veilige en efficiënte werkomgeving en kan leiden tot hogere tevredenheid bij zowel cliënten als medewerkers. Kortom: minder fouten, betere zorg en meer voldoening!

Wat wordt er gevraagd tijdens een HKZ KO certificering?

Tijdens de HKZ KO certificeringsaudit wordt er gekeken naar je kwaliteitssysteem, de uitvoering daarvan, en de resultaten. De auditor zal onder andere vragen stellen over je procedures, de betrokkenheid van het management, de tevredenheid van cliënten en medewerkers, en de manier waarop je verbeteringen doorvoert. Ook moet je een organisatiebeoordeling kunnen tonen en op de hoogte zijn van de protocollen en veldnormen die gelden in jouw sector. 

Wie doet de audit voor HKZ KO certificering?

De audit voor HKZ KO certificering wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, geaccrediteerde certificerende instelling, zoals KIWA, DEKRA, TÜV en DNV. Deze auditoren zijn gespecialiseerd in zorg en kwaliteitssystemen en zullen je organisatie toetsen op naleving van de HKZ-normen.

Wat staat er in een kwaliteitshandboek HKZ KO?

Een kwaliteitshandboek voor HKZ KO bevat onder andere de missie en visie van je zorgorganisatie, beleidsplannen, procedures, protocollen, en werkinstructies. Het beschrijft hoe je de kwaliteit van zorg waarborgt en continu verbetert. Het handboek dient als leidraad voor je medewerkers en is een belangrijk onderdeel van het certificeringsproces.

Wat moet ik doen voor HKZ KO certificering?

Voor HKZ KO certificering moet je een kwaliteitssysteem opzetten dat voldoet aan de HKZ-normen. Dit houdt in dat je een kwaliteitshandboek opstelt, procedures en protocollen ontwikkelt en implementeert, en je medewerkers opleidt. Ook moet je kunnen aantonen dat alles wat in het handboek staat ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd en toegepast. Dit beoordeel je zelf, bijvoorbeeld via een interne audit. Uiteindelijk doorloop je een externe audit door een geaccrediteerde certificerende instelling, die bepaalt of je in aanmerking komt voor het HKZ certificaat.

Hoeveel tijd kost HKZ KO certificering?

Het verkrijgen van een HKZ KO certificering duurt meestal tussen de 6 en 12 maanden. Dit hangt af van hoe goed je organisatie al voldoet aan de eisen en hoe snel verbeterpunten kunnen worden doorgevoerd. Het proces omvat het opstellen van een kwaliteitshandboek, het implementeren van verbeteringen, en het doorlopen van de audit. 

Whitepaper HKZ certificering

QVOX ondersteunt en adviseert bij het behalen én behouden van certificeringen. De certificering zelf wordt echter uitgevoerd door een erkende certificerende instantie. In dit whitepaper leggen we uit wat je moet weten om de juiste certificerende instantie te kiezen en goed voorbereid te zijn op de jouw certificeringsaudit. Daarnaast beantwoorden we veel gestelde vragen zoals 'wat is een erkende certificerende instantie?' en 'hoe lang is een certificaat geldig'. 

Whitepaper HKZ certificering